هرآنچه باید در مورد پیوند استخوان برای کاشت دندان بدانید
هرآنچه باید در مورد پیوند استخوان برای کاشت دندان بدانید
بسیاری از افراد با ایمپلنت و کاشت دندان آشنا هستند اما در مورد پیوند استخوان برای کاشت دندان اطلاعات زیادی ندارند. پیوند استخوان در ایمپلنت و جراحیهای دندانپزشکی اهمیت و کاربرد فراوانی دارد. در ادامه بیشتر با پیوند استخوان و اهمیت آن آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
پیوند استخوان برای کاشت دندان، اتفاق نرمالی است
اگر دندانهای شما دچار پوسیدگی شده باشد، ممکن است نیاز به ایمپلنت یا کاشت دندان داشته باشید. در این موارد لازم است به خاطر داشته باشید که اگر به شما در هنگام مشاوره گفته شده نیاز به پیوند استخوان دارید، اتفاق ناخوشایندی رخ نداده و این موضوع کاملاً طبیعی است. احساس ترس داشتن در این موارد نیز طبیعی به نظر میرسد. به هر حال شنیدن پیوند استخوان ممکن است کمی ترسناک باشد.
با این حال، خوشبختانه پیوند استخوان در بسیاری از موارد با موفقیت انجام میگیرد و به هیچ عنوان فرآیند ترسناکی نیست. این روش، یک روال پرکاربرد در دندانپزشکی است که بدون درد و عوارض خاصی صورت میگیرد.
چه زمانی برای ایمپلنت به پیوند استخوان نیاز داریم؟
پیوند استخوان تکنیکی است که وقتی بیمار به اندازه کافی استخوان طبیعی سالم در دهان خود برای پشتیبانی از ایمپلنتهای دندانی ندارد مورد استفاده قرار میگیرد. این کمبود استخوانهای طبیعی میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- عدم توسعه کافی استخوان فک
- بیماری لثه
- آسیب به صورت یا وارد شدن ضربه به استخوان
- ایجاد فضای خالی بعد از برداشتن دندانها
پیوند استخوان برای ایمپلنت دقیقاً چیست؟
پیوند استخوان یک روش جراحی برای ترمیم یا بازسازی استخوانها از طریق پیوند بافت استخوان است. با پیوند بافت استخوان سالم میتوانیم استخوانها و بافتهای پشتیبان از دست رفته را از نو بسازیم.
چرا از دست دادن دندان باعث از دست رفتن استخوان میشود؟
به استخوان فک که به طور معمول دچار مشکل میشود، استخوان آلوئول گفته میشود. استخوان آلوئول یک کار دارد: حمایت و نگه داشتن دندانها. اگر دندان وجود نداشته باشد، استخوان آلوئول به دلیل کمبود کار شروع به آتروفی (تحلیل رفتن) میکند.
علاوه بر این، استخوان فک در هنگام جویدن و وارد شدن فشار، ساخته و تقویت میشود. از دست دادن استخوان آلوئولار میتواند به سرعت منجر به از دست دادن استخوان فک نیز شود.
به یاد داشته باشید، ایمپلنتهای دندانی برای کار کردن به استخوان سازی متکی هستند؛ یعنی ایمپلنت کاشته شده باید با استخوان پیوند بخورد تا یک پایه ثابت برای تاج ایجاد کند. اگر استخوان کافی وجود نداشته باشد، قرار دادن ایمپلنت غیرممکن میشود.
پیوند استخوان چه انواعی دارد؟
پیوند استخوان انواع مختلفی دارد و نوع استفاده ما به میزان آسیب و همچنین محل دندان از دست رفته بستگی دارد.
-
گرافت های سوکت
رایجترین نوع پیوند استخوان پیوند سوکت نام دارد. هدف اصلی پیوند سوکت جلوگیری از آتروفی استخوان آلوئول قبل از بروز آن است. در این موارد معمولاً استخوان را از یک اهدا کننده انسانی یا حیوانی میسازند و درون سوکت قرار میدهند. این امر همچنین از ریزش سوکت جلوگیری میکند. بعد از پیوند سوکت، به طور معمول در طی ۴-۶ ماه آماده کاشت دندان خواهید بود. وجود داشتن یکی از این پیوندها، درد پس از عمل جراحی ایمپلنت را به حداقل میرساند.
-
پیوند افزایش ریج
نوع بعدی پیوند استخوان برای کاشت دندان، پیوند افزایش ریج نام دارد. از این گرافت ها برای افزایش عرض استخوان فک به منظور جای دادن ایمپلنت دندان استفاده میشود. در این موارد نیز ستخوان پیوند ممکن است حیوانی یا انسانی باشد.
-
پیوند بلوک استخوان ایمپلنت
پیوند بلوک استخوان ایمپلنت نوع دیگری از پیوند است که درندان پزشکان از آن استفاده میکنند. پیوند بلوک استخوان در صورت وجود نقص بزرگ در استخوان فک ضروری است. برای انجام پیوند بلوک استخوان، یک بلوک کوچک استخوان را از پشت فک برداشته و آن را در قسمتی که نقص وجود دارد قرار میدهند. سپس آن را با پیچهای کوچک تیتانیوم در محل ثابت میکنند.
پیوند افزایش ریج و پیوند بلوک استخوان ایمپلنت معمولاً ۴ تا ۶ ماه طول میکشد تا بهبود یابد.
-
گرافت های سینوس لیفت
در نهایت باید به روش جراحی سینوس لیفت اشاره کنیم. اگر دندان در ناحیه پشتی و بالای فک قرار گرفته باشد، اما لثه و استخوان کافی برای حمایت از کاشت دندان موجود نباشد، دندان کاشته شده جدید وارد یک فضا خالی به نام حفره سینوس میشود. در چنین زمانی از پیوند استخوان در این ناحیه استفاده میکنند تا از ورود ایمپلنت به فضای سینوس جلوگیری شود. به این عمل جراحی پیوند استخوان سینوس لیفت می گویند. معمولاً از استخوان حیوانی برای پیوند در این ناحیه استفاده میشود. استخوان اسب بهترین گزینه است اما استخوان گاو نیز به همان اندازه میتواند مفید باشد.
به دلیل نوع آناتومی در این ناحیه، ترمیم حفره سینوس به طور معمول ۸-۱۲ ماه طول میکشد.
بعد از عمل پیوند استخوان فک چه اتفاقی می افتد؟
بعد از اتمام این عمل جراحی، برای جلوگیری از عفونت، به شما آنتی بیوتیک میدهند. در برخی موارد، داروی مسکن نیز تجویز میشود. اکثر بیمارانی که پیوند استخوان دریافت میکنند، هیچ دردی احساس نمیکنند و تا زمانی که آنتی بیوتیک مصرف میکنند خطر عفونت نیز آنها را تهدید نخواهد کرد.
دندانپزشک شما باید صبر کند تا پیوند استخوان با استخوانهای طبیعی موجود در دهان شما ترکیب شود. از آنجایی که شرایط هر فرد با دیگران متفاوت است، نمیتوان یک زمان دقیق برای بهبود کامل استخوان فک اعلام کرد.
با این حال معمولاً از سه ماه تا یک سال طول میکشد تا پیوند استخوان با استخوانهای طبیعی داخل دهان شما جوش بخورد. در این مدت شما مورد معاینه منظم قرار میگیرید. این فرآیند تا زمانی که دندانپزشک تصمیم بگیرد که شما برای کاشت آماده هستید، ادامه پیدا خواهد کرد.
آیا همه قبل از کاشت دندان به پیوند استخوان نیاز دارند؟
خیر. تنها راهی که میتوانید بفهمید آیا به پیوند استخوان نیاز دارید، تعیین وقت مشاوره است. در طول مشاوره، خواهید فهمید که آیا به یکی از آنها نیاز دارید یا خیر. در صورت نیاز به پیوند استخوان فک، دندانپزشک مشاور شما، نوع پیوند مورد نیاز را اعلام میکند.
چه کسی به پیوند استخوان برای ایمپلنت نیاز دارد؟
هر کسی که دندان خود را از دست داده باشد ممکن است قبل از امکان قرار دادن ایمپلنت و کاشت دندان به پیوند استخوان نیاز داشته باشد. حتی افرادی که هنوز برای کشیدن دندان نیز اقدام نکردهاند ممکن است با مشکل تحلیل استخوان فک رو به رو باشند. سوکت ممکن است آلوده شود، یا محل قرار گیری دندان از دست رفته استخوان کافی نداشته باشد. در چنین شرایطی امکان کاشت دندان وجود نخواهد داشت.
البته بیشتر افراد در همان روزی که دندان خود را از دست میدهند برای کاشت مراجعه نمیکنند. گاهی اوقات دلیل آن مالی است. گاهی تدارکات است. در هر صورت، اگر بین کشیدن و کاشت دندان فاصله زیادی وجود داشته باشد، احتمال تحلیل رفتن استخوان بیشتر خواهد شد.
در اینجا به چند دلیل اساسی برای افرادی که ممکن است برای اهداف زیبایی و کاربردی به پیوند استخوان نیاز داشته باشند، اشاره میکنیم.
از دست دادن دندان
مهم نیست که یک دندان به دلیل کشیدن دندان یا به طور تصادفی از محل خود خارج شده باشد، در هر صورت احتمالاً پیوند استخوان مورد نیاز خواهد بود. با گذشت زمان، اگر دندانی برای حمایت از آن وجود نداشته باشد و دریافت کاشت دندان دشوار باشد، استخوان فک به آرامی تخریب میشود. پیوند استخوان میتواند ناحیهای که دندان از دست رفته قبلاً در آنجا وجود داشت را تقویت کند. علاوه بر این، در مورد جایگزینی دندان گزینههای بیشتری به بیماران میدهد.
بیماری پریودنتال
بیماری پریودنتال که به آن بیماری لثه نیز گفته میشود، میتواند استخوان فک را ضعیف کرده و باعث شل شدن دندان شود. خبر خوب این است که بیماری پریودنتال قابل درمان است و از طرفی پیوند استخوان برای بازیابی استخوان حامی برای نگهداری از دندانهای قوی در دسترس است. هنگامی که دندان شل میشود، یکی از اولین مواردی که دندان پزشک برای بیمار در نظر میگیرد کاشت دندان است. با این حال، اگر بیمار به مدت طولانی به بیماری پریودنتال مبتلا باشد، برای تقویت استخوان فک و حمایت از ایمپلنت ممکن است به پیوند استخوان نیاز باشد.
نامرتب بودن دندانها
نامرتب بودن دندانها با گذشت زمان باعث از دست رفتن استخوان میشود. وقتی دندانها بیش از حد رویش پیدا میکنند یا کاملاً در جای خود قرار ندارند، در صورت تراز نبودن دندانها تحریک استخوان میتواند به تدریج کاهش یابد. روشهای مختلفی برای صاف کردن دندان وجود دارد و مزایای زیادی برای انجام این کار وجود دارد. با این حال، ممکن است هنوز پیوند استخوان لازم باشد تا اطمینان حاصل شود که دندانها به محض تراز شدن به حالت قبلی برنمی گردند و استخوان کافی برای حمایت از آنها وجود دارد.
استخوان کافی برای حمایت از دیندان وجود ندارند
دلیل اصلی نیاز بیماران به پیوند استخوان، کافی نبودن حجم و تراکن استخوان کف برای حمایت از دندان است. تمام دلایلی که در بالا ذکر کردیم ممکن است موجب تحلیل استخوان فک شوند. تا زمانی که استخوان نگهدارنده از استحکام کافی برخوردار نباشد، کاشت ممکن نیست. با تکنولوژی موجود امروزه، پیوند استخوان میتواند جایگزین استخوان از دست رفته شود. حتی اگر مدت زمان قابل توجهی از کشیدن یا افتادن دندان گذشته باشد. پس از ترمیم ساختار استخوان فک، بیماران میتوانند ایمپلنتهای دندانی را دریافت کرده و با لبخندی شادتر و سالم روز خود را سپری کنند.
دیدگاهتان را بنویسید